След сигнал за две умрели свине в лично стопанство в плевенското село Жернов на 2 юли, екип на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е направил проверка на място, съобщават от агенцията.

Данни от ЕС: Нов случай на Африканска чума в България

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция.  

Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на останалите 12 домашни свине ще започне на 4 юли. Ще бъдат спазени изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум на страданията на животните по време на клане или умъртвяване, уверяват от БАБХ. 

Директорите на областните дирекции на Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат заседания на епизоотичните комисии. В тях ще се включат и представители на индустрията и ловните съюзи, за да се предприемат спешни мерки. 

Създадени са зони на рестрикция – предпазна на 3 км и надзорна на 10 км, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях се отглеждат домашни свине в обекти тип „лично стопанство“, няма индустриални и фамилни ферми за свине, както и източнобалкански свине, уточняват инспекторите. 

В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, които попадат в 10-километровата надзорна зона. 

Може да проследите местата с потвърдени случаи на заразата в страната и нейното движение на интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ.