България е докладвала за нов случай на Африканска чума по свинете (АЧС) през първата седмица на юни в информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните, но ветеринарните власти у нас не са съобщили за него.

Нови списъци: Десетки наши селища - в риск от Африканска чума по свинете

„На електронната страница на Българска агенция по безопасност храните (БАБХ) няма публикувана заповед за този случай“, коментира д-р Силвия Пеева от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към аграрното министерство.

Действително има такъв случай, а фактът, че не е съобщен, е пропуск, обясниха за Агри.БГ от пресслужбата на Агенцията по храните.

Новото първично огнище на Африканска чума е открито в община Тервел, област Силистра на 6 юни. Лабораторните изследвания на проби от две мъртви диви прасета за дали положителен резултат за опасната инфекция.

От ЦОРХВ припомниха, че последната заповед за обявяване на огнище на АЧС в България на сайта на Агенцията по храните е от 26 март тази година. 

Данни от Европейската система показват, че вирусът на АЧС продължава да циркулира в Румъния. Само през първата седмица на този месец са обявени 10 нови първични огнища на заразата при домашни прасета в областите Арджеш, Браила, Гюргево, Сълаж, Телеорман и Тулча.

Други 7 първични огнища - с две повече от предишната седмица, са обявени в северната ни съседка в областите Бихор, Илфов, Марамуреш, Сату Маре и Телеорман. Освен за развитието на тази зараза Румъния е съобщила и за случай на Инфекциозна анемия при конете.

За нови огнища на АЧС са докладвали и други страни членки на ЕС. В Полша има един нов случай при домашни свине и 48 първични случая при диви прасета.

Унгария съобщава за 17 вторични огнища в дивата природа. В Белгия те са 4, в Латвия – две. Литва е обявила едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине и девет при диви.