Европейската комисия публикува ново решение за географията на разпространение на опасната инфекция Африканска чума по свинете (АЧС) в страните членки. 

Свиневъди, има нова заповед за мерките срещу АЧС

Рисковите зони в зависимост от степента на заплахата са разпределени, както и досега, в четири категории. Български селища има само в първите две от тях, които са по-леките.

Според новите списъци на ЕК риск от АЧС заради относителна близост до източник на заразата, засегнала популацията на диви свине съществува във всички общини в Северна България, които граничат по суша или чрез река Дунав с Румъния, а също и в част от Варненско. 

Независимо, че повече от два месеца у нас не е откриват нов случай на АЧС при диви свине, десетки селища от трите области Силистра, Добрич и Варна остават в списъците, като зони с повишен риск, където чумата е засегнала популацията на дивите свине.

Там се прилагат допълнителни мерки за биосигурност, а движението на животните се допуска по специален ред след поредица лабораторни изследвания на проби от свинете.

Няма райони в нашата страна, които да присъстват в двете най-тежки категории за опасност от смъртоносната инфекция – трета и четвърта част от списъците на ЕС.

В третата категория са местата, където заразата е засегнала както свиневъдни стопанства, така и популацията на дивите свине, а в четвърта АЧС е придобила епидемичен характер.

ЕК смята, че в момента на територията на целия ЕС епидемичен взрив от Африканска чума има единствено на остров Сардиния в Италия.

В същото време места с динамично развитие на инфекцията, която засяга и свиневъдството, и дивата популация, се наблюдават в четири страни членки – Румъния, Полша, Литва и Латвия.