Поредно зимно затопляне и промяна на агрометеорологичните условия. Това ще бъде времето през следващите седем дни. "Средните температури ще достигат биологичния минимум, необходим за протичане на вегетацията при зимните житни култури", пише в прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

АГРОПРОГНОЗА

Активизиране на процесите до края на периода обаче не се очаква, уточняват агрометеоролозите. През изминалата седмица ниските температури поддържаха в покой есенниците и забавиха преждевременно активизиралите се вегетационни процеси при овощните видове. Падналите валежи от сняг и образувалата се снежна покривка, предимно в Западна и на места в Южна България, подобриха условията за зимуване на културите.

Температурите отново тръгват нагоре и ще бъдат сравнително високи през следващите седем дни.

“При пшеницата и ечемика ще се наблюдават фенофазите трети лист и братене. При овощните видове в части от Северна и Южна България е регистрирано набъбване на пъпките”, съобщават експертите и обръщат внимание:

Вследствие на снеготопенето и прогнозираните превалявания, условията през първата половина на седмицата няма да позволяват извършването на сезонните агротехнически дейности. 

Възможности за провеждане на резитби и растителнозащитни пръскания при трайните насаждения се очакват през втората половина от периода, когато се прогнозират високи дневни температури и сухо време.

През периода на набъбване на пъпките при костилковите видове (череша, слива, вишна) фунгицидните третирания са насочени срещу ранното кафяво гниене и сачмянката. При семковите (ябълка, круша) пръсканията се извършват срещу струпясване.