Най-накрая, след двугодишно настояване за информация относно бюджета по обвързаното подпомагане за 2019 г., което се изплащаше през 2020 г., получихме официални данни. Оказа се, че от бюджета за сектор „Плодове и зеленчуци“ са били пренасочени близо 7 млн. лв., неясно накъде. Това съобщи за Агри.БГ Тодор Джиков, председател на Българската асоциация на картофопроизводителите.

Обвързана подкрепа: Ще се променят проверките и контролът

Информацията е била изнесена по време на онлайн Консултативен съвет по плодове и зеленчуци в Министерството на земеделието (МЗХГ), ръководен от зам.-министър Явор Гечев. На срещата са присъствали представители на асоциации в сектор „Плодове и зеленчуци“, директори на дирекции към МЗХГ, заместник-директори на ДФ „Земеделие“, както и директорът на „Напоителни системи“ ЕАД.

„Отклонените средства от зеленчуците са около 5 млн. лв., а от плодовете – 2 млн. лв.“, уточни браншовият представител. По негови думи не е станало ясно къде са парите.

Вероятно средствата са разпределени към друг сектор. Въпросът е защо е решено да се пренасочат и защо са мълчали браншовите асоциации“, пита Джиков.

На срещата е потвърдено също, че средствата за държавна помощ по de minimis са изчерпани. 

„Стана ясно, че последното изплащане на 22 млн. лв. по de minimis за „Животновъдство“ през февруари тази година на практика е изчерпало лимита. В момента ведомството се чуди как да подпомогне розите, тъй като възможностите са едва от около 1 млн. лв. остатък по de minimis. 

След като през втория месец на 2021 г. парите са изчерпани, какво ще правим оттук до края на годината? De minimis e най-лесният и бърз начин, чрез който ръководството може да подпомага отделни сектори при форсмажорни обстоятелства, както се получава при розите, а скоро при черешите и ягодите заради дъждовете“, коментира Тодор Джиков.

По думите му зам.-министър Гечев е заявил също, че се търси възможност да се разработят допълнителни схеми за подпомагане по трети стълб. „Този стълб е за допълнително финансиране, а по него изобщо не е работено. Сега това ще се обсъжда с работните групи“, уточни Джиков и допълни:

„Това, което ние поискахме и ни обещаха, че ще се случи, е по държавната помощ за инвестиции в "Растениевъдство" до септември отново да има прием. Това е по-лесен начин за подпомагане на земеделските производители, защото не изисква толкова тежка документация, както при подмярка 4.1.“

На заседанието на Консултативния съвет са поискани и възможности за намаляване на цените на водата за напояване и отмяна на авансовото плащане на таксите от земеделските производители. Това според Джиков, предвид финансовото състояние на дружеството, е невъзможно да се случи.

Друга новина от срещата е, че ще има три работни групи, едната от които ще се фокусира върху засилване на кооперирането у нас.