Съветът по продукти за растителна защита е взел решение в края на миналата година да се направи дерогация (временно отлагане на забрана)за използването на два препарата - неоникотиноиди, които да се използват само за царевица за райони в Северна България. 

Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по земеделие в народното събрание. 

Депутатът и земеделски производител Албена Симеонова повдигна въпроса, като по думите й това би било особено опасно за пчелите. 

Предложението за дерогацията е направено от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Съвета, в чийто състав влизат специалисти от БАБХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига, са преценили, че има необходимост от подобна дерогация. 

Януари и важните дати, които да запомните

Служебният министър на земеделието Явор Гечев обясни,че не става въпрос за 
препарати за пръскане, а само за третиране на семена. 

“Това, което е посочено като причина от браншовите организации, поискали дерогацията е, че липсват адекватни препарати, поне според съответните производители”, каза министърът. 

Симеонова обаче категорично обясни, че не е съгласна. “Има конвенционални препарати, но зърнопроизводителите не желаят да ги използват. Третирането на смемена пак предизвиква мор по пчелите. В лабораторията на международната федерация на биоземеделците и на “Грийнпис” в Германия се доказа, че тези препарати водят до подмор на пчелите, независимо от това, че се използват само за семена. 

Не го допускайте това в България!”, каза Симеонова. 

От своя страна министър Гечев обясни, че ако действително има алтернативни препарати, няма да има разрешение за дерогация. Той добави, че министерството ще търси баланс и няма да изпада в крайности - в едната или в другата посока. 

Неоникотиноидите са забранени в Европа.
Още през 2014 г. Европейската комисия наложи забраната, но остави вратички в нея. Тя позволи контролирана употреба на неоникотиноиди, когато има сериозно нашествие на вредители. Данните на ЕК показват, че в 13 от 28-те членки на Съюза има такава контролирана употреба, включително и в България.

През 2015 и 2016 г. у нас е разрешено използването на 5 такива препарати. През 2017 г., по време на служебния министър Христо Бозуков те са потвърдени и са добавени нови 4 препарата.