В началото на август европейските цени на пшеницата се повишиха до 190 евро/тон. Това са най-високите котировки от април насам и то малко след прибирането на реколтата, когато обичайно цените на зърното падат. Тази година обаче всичко е различно. Въпреки много голямата световна реколта, поне на хартия, цените растат, анализират от Agrarheute.com.

Жътвата на пшеница е на финала с почти 400 кг/дка

Цените се покачват и на черноморските пристанища на Русия, където отчитат богата реколта. Търсенето за износ продължава да е силно. Именно то вдига цените в Русия. Местните търговци се възползват от факта, че рублата отслабна спрямо еврото и долара, което прави зърното им още по-евтино.

Точно обратната ситуация се наблюдава в Европа: тук слабата реколта от пшеница, особено във Франция, осигурява сравнително нисък запас. В същото време еврото засилва позициите си, което оскъпява износа и оказва натиск върху цените на зърното на вътрешния пазар.

След много слаб старт на новия износен сезон, търсенето на европейско зърно вероятно ще се засили отсега нататък.

В същото време британците имат много лоша реколта от пшеница и вероятно ще купуват качествена пшеница от Германия и Канада.   

Британците купуват пшеница от Германия

Прибирането на реколтата от пшеница приключи с относително различни резултати за най-големите европейски производители, твърдят анализатори. Германия и особено Полша може да се похвалят с добри реколти, докато Франция и Великобритания претърпяха огромен спад в производството.

Във Франция, най-големия европейски производител и износител на пшеница, понастоящем реколтата от пшеница е с около 25% по-малка от миналата година, около 29,5 млн. тона.  Консултантската компания Agritel изчислява, че слабата реколта от пшеница ще намали френските възможности за износ с почти 40% за сезон 2020/21. Френската реколта обаче е с достатъчно качество, за да отговори на изискванията на пазара за износ, съобщават както Agritel, така и земеделската служба на FranceAgriMer.

Реколтата от пшеница в Германия през 2020 г. е по-слаба едва с 5%. Тя възлиза на 21,88 млн. тона. Този спад се очакваше, тъй като фермерите намалиха засетите площи.

Реколтата на Германия може и да се е свила, но е далеч от огромния спад във Франция и Великобритания, отбелязва германски търговец.

Община Шабла търси подкрепа заради пропадналите площи

Очаква се Германия да обслужва част от експортните пазари на Франция, включително и Алжир. Значително повече износ ще има и за Великобритания, допълва той.

Според текущите оценки реколтата от пшеница в Обединеното кралство може да се свие с около 35% до 10,5 млн. тона тази година, след като площите със зимна пшеница трябваше да бъдат драстично намалени поради лошите климатични условия. Страната ще трябва да внася повече. Търговците съобщават, че британските мелници вече са поръчали значителни количества богата на протеини пшеница от Германия през последните няколко седмици и се очакват още доставки.

Китай спира вноса на ечемик от Австралия

Търсенето в Европа - особено във Франция, се засилва от големите покупки на пшеница и ечемик от Китай. Последната може да получи допълнителен тласък от новите търговски конфликти между китайци и австралийци. Във вторник от Китай се чу, че спира вноса на ечемик от най-големия износител на зърно в Австралия.

Китайската митническа администрация съобщи, че доставките на ечемик от CBH Grain ще бъдат преустановени, след като са били открити множество вредители в зърното, съобщава Ройтерс. Още преди това решение Пекин бе въвел мито за внос от 80% за австралийския ечемик. Това значително влоши вноса.

Европейският, особено френският износ на ечемик за Китай ще бъде стимулиран от това развитие на ситуацията. Това е видно и от последната европейска статистика за износа. На този етап Германия не разполага с необходимия фитосанитарен сертификат за внос на пшеница или ечемик за доставки в Китай.   

Износът дърпа цените на пшеницата

На европейския фючърсен пазар цените на пшеницата се повишиха до 190 евро/тон. Това е увеличение с 5,00 евро в сравнение с предходната седмица. На пристанището в Хамбург обаче цените на пшеницата леко спаднаха в началото на седмицата, главно заради много скъпото евро. Хлебната пшеница в Хамбург се котираше за 182 евро/тон, което с 2 евро по-малко в сравнение с предходната седмица.

Според данни на комисията на ЕС до 30 август европейците са доставили около 2,6 млн. тона пшеница в трети страни. Това е наполовина по-малко от миналата година. Отчетен е обем на износ от 1,3 млн. тона ечемик – с 13% по-малко срямо година по-рано.

До момента Франция е изнесла 617 000 тона пшеница и 594 000 тона ечемик. Основните купувачи на европейска пшеница до момента са Алжир, Филипините и Китай. Основните дестинации за европейския ечемик не са изненадващи - Китай и Саудитска Арабия.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лошите климатични условия погубиха над 107 000 дка с есенници

2020: Произведохме над 4.6 млн. тона  пшеница

Агропрогноза: Времето е добро за жътва, но не и за сеитба