За кратък период от време европейските цени на пшеница на фючърсния пазар се покачиха с 10 евро - по последни данни до почти 187 евро на тон.

България е сред най-засегнатите от горещите вълни и липсата на дъжд в Европа

И това въпреки натиска на доставките от току-що приключилата европейска реколта и курса на еврото. Независимо от това, цената на пшеницата изглежда по-скоро като фиксирана ставка. Но какви са причините за това непредвидено рали на цените от много анализатори? Отговорът дава д-р Олаф Зинке за AgrarHeute.

САЩ - буря, суша и повишаване на цените

На първо място, последните новини от САЩ трябваше да дадат на експертите редица причини за преосмисляне на анализите и прогнозите им. По време на Farmers Crop Tour беше изчислен спад в добивите и производството на царевица и соя, както и прогнози по-ниски от последния доклад на USDA. 

Това се дължи на последиците от силната лятна буря в Айова, както и в други засегнати райони. Но също така и на последствията от сушата във важни земеделски райони, известни с отглеждането на царевица.

Пшеница: Как се променя картата на световната търговия

В резултат на това USDA ревизира прогнозите си за реколтата на царевица и соя. В допълнение, текущата работа по прибиране на реколтата от пролетна пшеница в основните райони за отглеждане в северните части на САЩ е много под нормата. Заедно с това метеорологичните прогнози не са обнадеждаващи. Метеоролозите алармират за очаквания на няколко тежки урагана, които могат да нанесат допълнителни щети на царевицата, соята и пролетната пшеница. 

В допълнение, износът очевидно се увеличава в Европа. Въпреки курса на еврото Китай купува значителни количества пшеница и ечемик от Франция, а не от Германия, тъй като фитосанитарните сертификати за износ в Китай все още липсват.

Това обаче вдига цените на европейския вътрешен пазар и води до оскъпяване на пшеницата и ечемика - последно и в руските експортни пристанища.

пшеница

Русия изнася пшеница на рекордно ниво

Русия е изнесла 6 милиона тона зърно от началото на настоящия сезон 2020/21, включително 4,8 милиона тона пшеница, пише СовЭкон. Смята се, че износът може да удари рекордни нива през август.

Тази седмица руснаците отново спечелиха търг за износ от най-големия вносител на пшеница в Египет. Египтяните закупиха 530 000 тона руска пшеница, съобщават търговците. Европейците си отидоха с празни ръце, включително Румъния. Това се случи заради разликата в цените между Европа и Русия. Тя е твърде голяма и достигаше около 15 долара за тон.

Въпреки това руските експортни цени на пшеница се стабилизираха миналата седмица след триседмичен спад. Руската пшеница със съдържание на протеин 12,5 % за последно се търгува на цени от 202 USD на тон (FOB) на пристанищата на Черно море. Това е увеличение с 1 USD спрямо предходната седмица. Ечемикът е доставен на стабилни цени от 182 долара за тон.

Руските анализатори на ICAR повишиха прогнозата си за руската реколта от пшеница с 5,5 милиона тона, като прогнозата им достигна 82 милиона тона. Анализаторите на СовЭкон обаче предупредиха:

"Имаме чувството, че пазарът се е променил от твърде много песимизъм до твърде голям оптимизъм. Реколтите в Сибир са в най-лошото състояние от 2012 г.", смятат от СовЭкон. 

Тяхната прогноза за реколтата от пшеница също е 81,2 милиона тона.

Пшеница

Европа: Износът се увеличава, цените на пшеницата се покачват

След много слаб старт европейският износ - особено от Франция за Китай, очевидно започва да се стабилизира и дори да набира. Въпреки това продадените количества могат да се видят само в ограничена степен в статистиката за износа, твърдят търговци.

Според данни на Европейската комисия до 23 август европейците са превозили около 2,1 милиона тона пшеница за трети страни. Това е само половината от количествата, отчетени за миналата година. За ечемика се регистрира обем на износа от 1,2 милиона тона. Това е по-малко - минус 14%, в сравнение с предходната година.

Къде изсъхнаха надеждите за пролетниците?

Досега Франция е изнесла 580 000 тона пшеница и 593 000 тона ечемик. Германия има 135 000 тона пшеница и 279 000 тона ечемик, а в румънското черноморско пристанище Констанца 679 000 тона пшеница и 289 000 тона ечемик са били натоварени от кораби.

На европейския фючърсен пазар цените на пшеницата наскоро се повишиха над 186 евро на тон. В експортното пристанище Хамбург цените на пшеницата също наскоро се увеличиха и достигнаха до 179 евро за тон към 25 август.

Офертите за фуражен ечемик на пристанище Хамбург бяха 161 евро на тон, което също е по-висока цена спрямо тази от предходната седмица. Една от причините вероятно е и оживеното търсене на суровина за износ.