След Съвета по земеделие на 17 октомври Министерството на земеделието съобщи, че подкрепя предложението да се вдигне таванът на извънредната помощ заради войната в Украйна, която може да получи едно стопанство. Въпросът е обаче точно с колко.

Ново подпомагане за малки фермери с до 15 дка

Съгласно настоящата рамка, предложена през март и обновена през юли, максималният размер на държавната помощ за земеделски стопани беше вдигнат от 35 000 евро на 62 000 евро. Европейската комисия (ЕК) обмисля увеличаване на тавана с 50% до 93 000 евро за фермерите до края на 2023 г., съобщи Euroactiv, позовавайки се на свои източници. 

 Ще има ли и догодина извънредна мярка за помощ заради войната?

Удължаването с една година на рамката за държавна помощ беше приветствано от държавите членки на неформалното заседание на земеделските министри на 10 октомври. Посланиците на ЕС подчертаха обаче, че предложеният таван не е достатъчен, за да се справи с настоящата пазарна ситуация.

Друга важна новина е, че се очаква ЕК да предложи помощта по de minimis да може да бъде предоставена от страните членки без нейното предварително одобрение. Таванът за тази помощ наскоро беше увеличен до 20 000 евро или до 25 000 евро в конкретни случаи.

По този начин общото национално подпомагане, което може да получи едно стопанство, може да нарасне на 113 000 евро или 118 000 евро.

Помощта може да бъде предоставена под формата на директни безвъзмездни средства, данъчни облекчения, възвръщаеми кредити и др.

Производителите на торове и азотни съединения също отговарят на условията за подпомагане по тази временна рамка, тъй като Комисията признава въздействието на високите цени на енергията и ограниченията върху вноса на торове от Русия и Беларус.

Някои представители на страните членки обаче се опасяват от дискриминация, тъй като националните бюджети, от които зависи изплащането на държавните помощи, са различни във всяка от тях. Тези, които могат да си позволят големи пакети от субсидии, за да защитят селскостопанския си бизнес от скок на цените, биха могли да навредят на равните условия на единния пазар.

Поради тази причина някои страни членки поставят под съмнение идеята за държавна помощ, с която фермерите да излязат от трудната ситуация, като вместо това предлагат да има общ бюджет.