По време на провелата се среща за формирането на цените на аграрните продукти при Премиера Бойко Борисов вчера, Владислав Михайлов от Националната асоциация на млекопреработвателите заяви, че за преработвателите е по-изгодно да купуват мляко от други страни на ЕС.

 

Михайлов е категоричен в подкрепата на идеята за намаляване на ДДС при основните хранителни продукти.

 

Според него няма никаква логика храните да са с еднаква тежест като другите стоки, които не са от първа необходимост.


Повечето предприятия в нашия бранш, които произвеждат тези продукти, не ги етикетират като млечни продукти. Общата практика е, че това, което се произвежда, се етикетира правилно, подчерта Михайлов и добави, че в момента са малко тези, които си позволяват да мамят.


"Унгарското мляко е по-скъпо, транспортът го оскъпява, но качествените му показатели са по-добри. Това, което се получава като продукт, като себестойност на продукта чисто икономически, се изравнява с това, което е от нашите млека и в някои случаи е по-добро", коментира още Владислав Михайлов.

[news]

 

Той потвърди, че на преработвателите е по-изгодно да купуват мляко от други страни-членки на ЕС отколкото българско. Според него има хаос в млечния сектор, а също така и занижен контрол от страна на държавните органи. Фермерите си правят с млякото това, което на тях им е изгодно, категоричен е той.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!