В Молдова имат идентични проблеми в селското стопанство на нашите - недостиг на работна ръка, свръхпроизводство на зърно и свито производство на плодове и зеленчуци и т.н. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев по време на брифинг след среща с колегата му министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Република Молдова Владимир Боля.

Двамата министри се обединиха около мнението, че е важно да се работи в посока повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства, за развитие на селските райони и за укрепване на връзката между аграрната наука и практиката.  Те се договориха и да бъде подготвен и подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество в земеделието между  България и Молдова.

Молдова, както България, традиционно произвежда и изнася зърнени култури. Но с началото на вайната в Украйна всички търговвски пътища в Черно море бяха блокирани.

Преди войната  Молдова е изнасяла в 30 държави, коляма част от този износ е осъществяван през черноморските пристанища на Украйна. 
“Днес нямаме достъп до тези пристанища и по тази причина износът на Молдова се сви до 11 държави”, каза Боля и добави, че най-големият потребител на молдовско зърно е Румъния, а доскорошният най-голям купувач - Турция, сега е на второ място. 

Боля разказа, че миналата година през октомври е прието да се въведе лиценз за внос на зърно от Украйна. 

Въведохме го като инструмент за стабилизиране на продажбите. През миналата година Украйна е произвела 28 млн. тона пшеница, докато Молдова е произвела 1 млн. тона.

Това автоматично означава, че вносът от Украйна води до фалит нашите производители”, добави молдовският министър.  
Той е на двудневно визита у нас, като част от програмата му включва посещение на предприятия и ферми - една от които е на животновъда Галина Мирчева