Вече тече изграждането на мобилни общинските офиси към Националната служба за съвети в земеделието, които безвъзмездно ще консултират земеделските стопани в следващите 5 години. Това съобщи Деница Гаджева, главен експерт в областния офис на НССЗ в Русе.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Както Агри.БГ вече съобщи, Националната служба ще разшири дейността си с откриването на 28 мобилни общински офиса в страната.

Мобилни общински офиси на НССЗ - Карта


“Увеличаваме капацитета на Националната служба за съвети в земеделието. Освен разположението на офисите в общинските центрове, ще имаме и 6 регионални координатори на територията на цялата страна.

Ще има конкурси за набиране на консултанти в сферата на аграрната икономика, растениевъдството и животновъдството - т.е. зооинженери, агрономи и аграр икономисти, както и специалисти в областта на хранително-вкусовата промишленост”, поясни Деница Гаджева.

Мобилните офиси ще са самостоятелни териториални звена към НССЗ и ще допълват дейността на областните офиси на Службата:

“Общинските мобилни офиси и тези консултанти - експерти, които бъдат назначени в тях, ще предоставят консултации на земеделските стопани по места, както и консултации, свързани с технологии на отглеждане, кандидатстване по настоящи мерки и подмерки от ПРСР”, каза Гаджева.

Проектът се изпълнява през следващите 5 години и се финансира по мярка 2 на Програмата за развитие на селските райони.