Фермерите да не продават под себестойност и това да се регламентира със закон в целия Европейски съюз. Предложението е на европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски, цитиран от Ройтерс. 

Четете още: Има шанс за фермерите, които се водят “неактивни”, да получат субсидиите си

Подобен закон, който да гарантира справедливи цени на фермерите, вече се прилага във Франция. Той би бил спасение за производителите в целия ЕС, за да имат сигурност в бизнеса си и себестойността на продукцията им да се намали.

Няколко са причините всички фермери, включително в България да искат такъв закон. През последните три години доходите им намаляват драстично, както и покупателната възможност на потребителите. За сметка на това се увеличават изискванията към стопаните за почвообработки, хуманно отглеждане на животните и опазване на природата като цяло.

„От години настояваме държавата да се намеси в отдаването на пасища и мери само на фермери с животни, безвъзмездно или на цена от един лев, за да се смъкне себестойността. Държавата да се намеси и в двустранните отношения между преработватели и млекопроизводители и поне за една година да имаме сигурност в цената на млякото”, припомня Пени Христова, съпредседател на Институт на жените фермери в България.

Тя и нейните колеги подкрепят идеята за създаване на Закон за цените в целия ЕС, който да регламентира, че никой не може да купува  земеделска продукция под себестойност.

„За да не сме зависими от вноса, нашият министър на земеделието трябва да подкрепи един такъв закон, който да гарантира сигурност на фермерите, и по най-бързия начин да се изпрати официално писмо в Брюксел. Вече е назрял моментът, в който наистина трябва да се разбере, че всеки един от нас продава под себестойност”, подчертава браншовият представител и говедовъд. 

По нейна информация кравето мляко в момента се изкупува за 80 ст./л и то от големите ферми. Цената се понижава с всеки изминал ден. Животновъдите нямат абсолютно никаква сигурност и прогнозират, че преработвателите ще намаляват регулярно цените с по 5-10 стотинки на литър, въпреки новината, че 450 ферми са закрити през миналата година.