България върви уверено към смяната на националната ни валута с евро. Плюсовете и минусите на този избор все още не са ясни за всички български граждани, но промяната наближава и всички трябва да са готови за нея. 

Четете още: Първи опити: Камелина ще расте на добруджанска почва


Цените са основния индикатор, който ще покаже дали преходът е плавен или има злоупотреби. Това особено силно се отнася за цените на храните, които ще бъдат показател за това дали промяната ще стане безболезнено или някой ще се възползва от нея. В този сложен момент ще бъде изключително важно земеделските производители, които гарантират продоволствената сигурност, да не бъдат обвинени в злоупотреби. Не е тайна, че те получават най-малка част от цената, а големия пай отива при преработватели и търговци. 

Много въпроси имат хората, които не са икономически експерти. За тях няма значение кога и как ще отговорим на макроикономическите изисквания, за да влезем в Еврозоната, а как реално ще се случи преходът. 

Вече е активен сайтът evroto.bg, на който има отговори на много от въпросите, вълнуващи  българските граждани. 

Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро 12 месеца след въвеждането на еврото в страна. Двете цени ще се изписват ясно, четливо и лесно разбираемо, с еднакъв размер на шрифта, така че да не въвежда потребителите в заблуждение. Двете цени трябва да са поставени заедно. В касовата бележка също ще се виждат цените в левове и евро.  При промоции цените също трябва да са ясно изписани. 

В периода на двойното обръщение, който ще бъде един месец след въвеждане на еврото, при плащане в левове, рестото ще бъде в евро, освен при липса на наличност в търговеца. Тогава отново гражданите ще получават левове и стотинки. 

За всички е от изключително важно как ще се обменят левовете в новата валута. Националната банка ще прави това безплатно в неограничено количество и без ограничение във времето. 

В първите 6 месеца след въвеждането на еврото, банките също ще обменят безплатно левовете в евро, това ще се прави и от „Български пощи“, но само за селищата, където няма офиси или клонове на банки. След това може да бъдат начислявани такси. Банките и пощите не са задължени да предоставят услугата след като мине 1 година. 

В националната банка няма да има ограничение за количеството обменени пари, това важи и за банките, но там трябва три дни предварително да се прави заявка за суми над 30 000 лева. В клоновете на „Български пощи“ ще се обменят до 1 000 лева дневно. За суми до 10 000 лева е необходимо да се подаде предварителна заявка. 

Важно е да се знае, че в деня на въвеждане на еврото в България всички сметки - разплащателни, депозитни, спестовни и други сметки в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро, съобщават експертите от финансовото министерство. 

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от сметките си само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка. Средствата по пенсионните фондове ще се превалутират от компаниите, където хората спестяват за старини. 

В сайта evroto.bg може да се намерят отговори на още много въпроси, които вълнуват всички български граждани. 

Къде да се оплачем?
•    Националната агенция за приходите – когато нарушенията са свързани с издадени разплащателни документи на граждани, или когато търговец е увеличил цените на предлаганите от него стоки и услуги без това да е обосновано от обективни икономически фактори;
•    Комисията за защита на потребителите – когато нарушенията са свързани с двойното обозначаване на цените или друго подвеждане на потребителите;
•    Българската народна банка – при нарушения на поднадзорните на БНБ кредитни институции;
•    Комисията за финансов надзор – при нарушения на поднадзорните на КФН банки и инвестиционни посредници, изпълняващи функциите на депозитари, лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, организирани пазари на ценни книжа;
•    Министърът на електронното управление - когато административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не са привели информационните си системи, обработващи финансова информация, в съответствие с изискванията на Закона за въвеждане на еврото в Република България и на Закона за електронното управление.