Ранното идентифициране на бременността е в основата на рентабилната репродукция в стадото, тъй като дава възможност от една страна за откриване на евентуални репродуктивни проблеми навреме и от друга за анализ на случващото се до момента. Забавеното заплождане на животните от друга страна носи сериозна финансова загуба за всяка ферма. Това обяснява ветеринарният лекар на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) д-р Григор Милчев.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

“Освен че при ненавременното откриване на проблем се нарушава правилото за стопанска ефективност на фермата – от всяка крава по едно теле годишно. Но е възможно той да се задълбочи до степен, до която да е нелечим и да доведе дори до загуба на животното”, категоричен е той.

По думите му на терен е много важно да се обясняват причините, поради които е възможно кравата да не се заплоди навреме. Да се проследят практиките за осеменяване, пресушаване и хигиена. 

“Все още на много места това се подценява. Случвало се уж бременни животни да се пресушат и след това да се установи, че не са били заплодени изобщо. Ацикличните животни също трябва да се диагностицират навреме.

За съжаление не са редки случаите, в които ветеринарните лекари ограничават дейността си само до имунопрофилактика. Те сключват договори за обслужване на стопанствата в района, но наистина извършват само това – профилактика и ваксинация, която е задължителна по закон.

Това обаче е недостатъчно, за да се проследява здравето и правилното отглеждане на животните в стадото. Пропускат се репродуктивни проблеми и други заболявания, които при навременна намеса са напълно лечими”, обясни д-р Милчев.

Той е категоричен, че с времето остарелите практики остават в миналото и все повече фермери обръщат внимание на превенцията, като едновременно се ограмотяват във всяко направление.

Ветеринарят съветва фермерите да не чакат, а да взимат мерки още при първи сигнали за здравословни проблеми.

“Не забравяйте, че привидно безобидните симптоми може да предшестват изключително сериозни неща, а впоследствие и на хронични или нелечими заболявания!

Друго важно е хигиената. Огромна част от репродуктивните проблеми идват вследствие на лоша хигиена – при отелване и в следващите няколко седмици особено.

Добре би било посещенията на терен да се осъществяват поне веднъж на два-три месеца, за да има действително повишаване на рентабилността в стадата”, заключи д-р Григор Милчев.