Веселина Ралчева е новият носител на наградата „Лауреат БИОФАКТОР“ на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР). Отличието беше връчено от представители на ВУАРР и зам.-министърът на земеделието Георги Събев, по време на Националната биоконференция, част от Агра 2023.

Всичко за Кампания 2023

Веселина Ралчева е член на  Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти (БАБ). Тя е от Панагюрище. От дълги години се занимава с производство и преработка на етеричномаслени култури. Ралчева е сред основателите и първи председател на Асоциацията на биофермерите в България – Българска Асоциация Биопродукти (БАБ), създадена през 2009 г. В момента тя е член на  Управителния съвет на БАБ. Асоциацията може да се похвали с над 270 биологично сертифицирани фермери, институти и фирми, членуващи в нея.

През годините Веселина Ралчева активно участва в различни национални и международни форуми и организира такива в страната, включително в Панагюрище. Тя  има семейна биофирма и собствена дестилерия. Първия си биосертификат получава през далечната 2005 г. от швейцарска компания. Днес семейството й произвежда биологично сертифицирани продукти - масла от роза и лавандула, флорални води – от лайка, маточина, лавандула, роза, салвия, смрадлика, коприва, сапуни и др.

През 2019 на Веселина Ралчева е връчена наградата „Биопроизводител на годината в България“. Тя е първият носител на престижното признание.

Амбицията на семейството й е да популяризира ползите от етеричномаслените култури. Планират строителството на дестилерия в село Бъта, която да се превърне в център на „ароматния“ туризъм у нас. Там ще се организират обучения, семинари и демонстрации.