Народното събрание одобри на първо четене два законопроекта за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия - на правителството и на депутати от управляващото мнозинство. Законопроектът на правителството предвижда отмяна на забраната за производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър и на разпоредбата, която въвежда санкции при нарушение. Земеделският министър Десислава Танева, цитирана от БНР, обясни какви промени ще настъпят след приетите промени, предложени от депутатите на управляващата коалиция:
 
"Създават се регистри за тютюнопроизводителите, за изкупвачите на тютюн, министерство на земеделието и храните, въвеждат се договори, създават се комисии към областни дирекции "Земеделие" само в районите, където се отглежда тютюн, която да окачествява произведения тютюн при възникнал спор между производител и изкупвач. С каква цел? Да се мотивира и насочи производството на тютюн в България към това да се произвежда по-качествен тютюн, за да се получи по-добра цена." 
 
В Народното събрание законопроектът на ДПС за тютюна беше отхвърлен.Предложението беше свързано със създаване на национална тютюнева камара, а срокът за изплащане на изкупения тютюн да не е повече от 30 дни от подписването на договор между страните. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!