Напояването трябва да бъде тема №1 за нашата национална политика. Това сподели бившият земеделски министър Васил Грудев при гостуването си в предаването "Агросвят" по Дарик радио. 

Четете още: Готвят лесен достъп до земя за всички, заети в селското стопанство


„Истината е, че това го знае абсолютно всеки, който вече се е занимавал със земеделие. Без напояване на конкурентни цени за производителите, което да е напълно достъпно за всички, без необходимата инфраструктура, нашето земеделие в следващите 10 години не само няма да е конкурентоспособно на световния и европейски пазари, но и ще загуби своите силни страни, дори в традиционно успешен сектор като зърнопроизводството“, категоричен е той. 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.

 

Климатичните тенденции водят до намаляване на нашите добиви и без напояване селското ни стопанство ще претърпи доста сериозен срив в следващите години, отбеляза Грудев и припомни, че страната ни изпусна възможността в Плана за възстановяване и устойчивост да отдели необходимия финансов ресурс, за да се направи базова инфраструктура в напояването. 

От политиканстване през изминалите 3 години се зачеркнаха проекти в рамките на 1 млрд. лева. Това са средства, които нашата страна не може да отдели от бюджета си за целево подпомагане в сектора. Изпуснахме възможността да използваме тези пари за нещо градивно“, каза със съжаление експертът. 

Бившият министър апелира към хората, които и в момента могат да вземат решение в сектор "Земеделие" да се възползват отново от този план, защото в него все още има възможности да бъдат използвани средства под формата на заем, за да се изгради базовата инфраструктура за напояването.