Васил Грудев е освободен от поста на изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), стана ясно след заседание на Управителния съвет на Фонда. Щафетата се поема от икономиста Борис Михайлов, научи Агри.БГ.

Снежина Динева вече не е шеф на „Напоителни системи“

На проведеното заседание бяха освободени и заместниците на Грудев Евдокия Кръстева и Иван Капитанов.

Заместниците на новия изпълнителен директор ще бъдат Боряна Алексова, Петя Славчева, Георги Динев и Владимир Атанасов, информираха от пресофиса на фонда. 

Владимир Атанасов ще е с ресори „Селскостопански пазарни механизми", „Инвестиционни схеми за подпомагане" и "Училищни схеми". 

Георги Динев поема „Технически инспекторат" и „Краткосрочни схеми за подпомагане".

Боряна Алексова - "Оторозация на плащанията по прилагане на мерки за развитие на селските райони", "Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони" и дирекция "Рибарство и аквакултури".

Единствената заместничка на Васил Грудев, която остава в ръководството на фонда - Петя Славчева, ще продължава да отговаря за ресорите "Директни плащания на площ“ и „Информационни технологии“. 

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Също така има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право.

Както Агри.БГ писа, по-рано през деня се разбра, че има рокади и в „Напоителни системи“, където с протоколно решение на служебния земеделски министър бяха сменени Снежина Динева, Пламен Иванов и Силвия Русинова. Ново е също ръководството на САПИ.

За промяна в управлението на Разплащателната агенция се заговори още от първия ден на работата на служебния екип в земеделското министерство. Беше разпореден вътрешен одит, който обаче не показа нарушения, обяви наскоро проф. Бозуков. Затова се обмисля проверка от независим орган.

Васил Грудев пое руля на Разплащателната агенция през юли 2019 г., след като предшественикът му Живко Живков подаде остава. Грудев е юрист по образование. Завършва магистратура във Франция, специализирал е европейско сътрудничество в Нидерландия.

От април 2006 г. до декември 2008 г. работи в ДФЗ като експерт в отдел „Директни плащания на площ“. От 2009 г. до 2011 г. оглавява отдел „Технически инспекторат“. Следващите две години изпълнява длъжността заместник изпълнителен директор на Фонда. През септември 2013 г. става негов изпълнителен директор и заема този пост до ноември същата година.

От 6 август до 7 ноември 2014 г. Грудев е министър на земеделието в служебното правителство на Република България. Заместник-министър на земеделието е по време на второто правителство на Бойко Борисов.