За първи път от много време колегите от различните неправителствени организации надмогнаха тясно браншовите си интереси и постигнахме съгласие. Надявам се, че това начало, което поставихме на дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) в Стара Загора, ще доведе до успешен край. Това каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) пред  Дарик.
 
 
„В момента искаме да изясним позицията на българските фермери и затова и срещата в Стара Загора беше много важна. На нея за първи път от много време се събраха на едно място много неправителствени организации. Дебатът беше на високо ниво и всички колеги надмогнаха тясно браншовите си интереси“, обясни той.
 
[news]
Венцислав Върбанов припомни, че още през миналата година делегация от АЗПБ посети Брюксел, където обмени опит с Копа Коджека, както и с фермерски асоциации от Белгия и Германия. 
 
„Тогава също поставихме въпрос за позициите и бъдещето на ОСП, като браншовците ни посъветваха на потърсим лоби и партньорство в страни, които имат сходни с нашите интереси и така заедно да отстояваме позициите си“, каза още той.
 
По думите му е необходимо браншът да намери балансирана позиция, която да бъде и национална, за да може да се защитава и отстоява от всички.
 
„От това зависи бъдещето на нашия сектор. Радвам се, че преодоляхме различията. Освен това имаме и голям шанс, предвид на председателството ни следващата година. Най-важните решения ще се взимат в София, а ако намерим и подкрепа в лицето на други страни, ще имаме успех“, заключи председателят на АЗПБ.