Китай се стреми да облекчи забраната за транспортиране на свине, в условията на огнище на африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщава електронното издание feedstuffs.com.
 
 
Страната цели да разхлаби ограниченията върху движението на свине за разплод, за да осигури доставките на свинско месо, паралелно с това в южната част на Китай продължават да се откриват нови огнища, пише в доклад на Ройтерс.
 
Преди време китайското министерство на земеделието съобщи на своя уебсайт, че промяната е въведена, за да се гарантира производството и доставките на свинско месо. Досега националните власти в Китай официално съобщиха за повече от 90 случая на АЧС от август, отбелязва Ройтерс.
 
Свинете за разплод и прасенцата от окръзи без огнища на АЧС ще бъдат допуснати до други провинции, съобщи министерството.
 
[news]
Преди време Китай забрани транспортирането на живи свине от региони, заразени с болестта, което доведе до рязък спад в цените в основните производствени райони в северен Китай. Това не е първото усилие на страната да вдигне ограниченията върху движението. Държавната информационна служба съобщи на 18 декември, че властите са премахнали карантината на АЧС в още три области, тъй като мерките за превенция и контрол са "поставили огнищата под контрол".
 
Лабораторни тестове и оценки на място от местните власти показват, че епидемията е елиминирана в окръзите Таоюан и Юанлинг в централната провинция Хунан и Тайюан в северната провинция Шанси, съобщиха още от аграрното ведомство в Китай.
 
През последните шест седмици не са докладвани нови случаи в трите заразени района, тъй като са предприети незабавни действия за блокиране, убиване и дезинфекция на засегнати прасета след избухването на болестта.
 
Междувременно Epoch Times съобщава на 25 декември, че АЧС се е разпространила в няколко провинции в Южен Китай. Всичко това води до унищожаване на десетки прасета.
 
Вирусът сега се е разпространил в град Гуанджоу в провинция Гуандун, най-южната провинция на континента.
 
Epoch Times цитира статия от хонконгските медии Apple Daily. Оттам съобщават, че в Гуанджоу са умъртвени повече от 6000 прасета във ферма в областта.