Ваксинацията срещу „син език“ ще започне в началото на март. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос относно доставката на ваксина за болестта „син език“ по Закона за обществените поръчки от Българската агенция по безопасност на храните, предаде Българското национално радио.
 
„На 16 февруари е обявена нова обществена поръчка по закупуване на ваксината. За тази цел МС прие постановление, според което ще се одобрят допълнителни разходи от бюджета на МЗХ в размер на 4 милиона лева за закупуване на ваксините срещу болестта „син език“ за всички овце и говеда на територията на България“, обясни Танева. 
 
Министърът на земеделието и храните посочи, че от 1 март има готовност да се започне ваксинацията. „Тя ще бъде проведена от 1008 регистрирани ветеринарни лекари, предложени от Българския ветеринарен съюз“, коментира Танева. Тя поясни, че след разговори с представители на ЕК е получила уверението, че половината сума, необходима за ваксинацията, ще бъде възстановена от европейските ни партньори. 
 
От Агенцията по храните организират брифинг днес на тема "Ваксината срещу болестта "Син език" 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!