Официално жътвата на ечемика в Ямболска област ще стартира на 10 юни в масивите на община Тунджа. Масово прибирането на реколтата обаче ще закъснее с около две седмици, прогнозират зърнопроизводители, цитирани от БНР.

Подготовка за жътва: Какви са очакванията по райони

Като цяло очакванията са за по-високи средни добиви от есенниците спрямо миналата година, когато реколтата беше надолу с 60% спрямо 2019 г.

В добро състояние са 56% от насажденията, в средно – 22%, в много добро – около 17%, и в незадоволително – около 4%, сочат данни на Областната дирекция по земеделие.

Надеждите на стопаните в Ямболско са свързани с падналите дъждове и благоприятните условия през май и началото на юни. Според Стефан Чолаков, председател на земеделска кооперация, обаче падналите до момента дъждове не са достатъчни.

„Нуждаем се от дъжд. Сега цъфти пшеницата, тя иска влага и трябва да налива. Слънчогледът и царевицата също искат дъжд“, коментира зърнопроизводителят.

Статистиката сочи, че през миналата есен в областта са засети 689 000 дка с пшеница, 75 000 дка с ечемик и 179 000 дка със зимна маслодайна рапица. Състоянието на пролетниците засега също се определя като добро.