Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е неспособна да се справи с последиците от обявената зараза от чума по дребните преживни животни в България, смята народният представител Кристиан Вигенин.
 
 
В рамките на парламентарния контрол утре той иска отговор от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов кои са истинските причини Европейската комисия (ЕК) да разширява районите в България, в които е забранено движението и търговията с живи животни и продукти от тях.
 
На 28 септември БАБХ публикува съобщение, че има такъв проект на ЕК, като го свърза с „бойкота на стопани срещу ветеринарните власти“ – доброволци не допуснаха ветеринарите до стадото на Ана Петрова и Тодор Димитров в Болярово.
 
„Само по себе си заглавието ясно демонстрира неспособността на БАБХ да реагира адекватно, обявявайки многозначително: „Нови санкции на България заради бойкота на стопани срещу ветеринарните власти“. По-надолу в прессъобщението се уточнява, че новите санкции биха се разпрострели вече и върху Хасковска област, като причината освен бойкотът на стопаните е и продължаващото разпространение на болестта“, отбелязва народният представител.
 
Снимка: МЗХГ
 
Той припомня, че изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев и министър Порожанов многократно са казвали, че българските власти получили висока оценка от ЕК за предприетите мерки за справяне с чумата. 
 
„Кой и как ще поеме отговорност за продължаващата неспособност на БАБХ и повереното Ви министерство да преодолеят проблема с чумата по дребните преживни животни?“, пита Кристиан Вигенин.
 
В друг въпрос по темата за мерките срещу чумата по дребните преживни животни той иска отговор от министър Румен Порожанов чрез каква процедура са определени фирмите-изпълнители на дезинфекция по границите и конкретно на ГКПП с Република Турция. Народният представител настоява да получи информация за финансовите отношения между държавата и фирмите-изпълнители, а също и какъв контрол осъществява БАБХ по отношение на качеството на дезинфекцията.