Сеитбата на пролетни култури в Добруджа се забавя. Кампанията е започнала само в някои стопанства. Причината са падналите валежи и невъзможността сеялките да влязат в полетата, за да заложат следващата реколта от царевица и слънчоглед.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

На този етап отложеният старт на сеитбата не тревожи земеделските стопани, тъй като трупането на почвена влага е съществен фактор за успешното засяване на пролетните култури.

„Сеитбата закъснява според оптималните срокове, посочени от учените. Това обаче не е проблем. Лично аз влязох да сея в понеделник, само тук-там виждам сеялки по полетата“, сподели Коста Костов, председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители - 2006 в град Генерал Тошево. 

Според земеделския стопани в следващите дни се очаква масово да стартира сеитбената кампания. Той посочи, че има необходимата температура на почвата и необходимата влага за покълване на семената. 

Коста Костов: Към момента посевите с пшеница са в много добро състояние.

Основната причина са падналите валежи. Към момента влагозапасяването вече е 80-90% от нормата. „За 20 дни паднаха близо 80 литра дъжд. Преди месец, през март ситуацията беше тревожна“, допълни зърнопроизводителят. 

Наблюденията му показват, че пшеничните посеви дори са напред във развитието си. Заради топлата зима те не са влезли в покой и сега валежите са благоприятствали бързото им развитие. Предстои торене и пръскане срещу болести и неприятели – мероприятия, които се забавиха заради дъждовете. 

Близо 1 800 000 дка са общо площите със слънчоглед и царевица в Добричка област, които обичайно се сеят с тези култури. През есента на 2022 г. стопаните ожънаха съответно средно по 259 кг/дка и 550 кг/дка от двете култури.