Ветровете имат решаваща роля за завишения риск от ерозия на почвите в Добруджа. Това е посочено в Програмата за опазване, устойчиво ползване и възстановяване на почвите в община Добричка, в която се анализира състоянието на чернозема в региона.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

В документа се разглеждат последствията както от човешките дейности, така и тези, произтичащи от промените в климата. Програмата беше обсъдена на сесия на Общинския съвет на община Добричка.

Цяла Добруджа попада в рисковата зона на ветровата ерозия. Черноземите са по-устойчиви на водна ерозия в сравнение с останалите типове почви в страната, но в същото време те са по-податливи на въздействието на ветровете. Най-висок е рискът от ветрова ерозия в най-източните части на Добричка област, близо до морския бряг. Изсичането на горските площи и екстензивното растениевъдство катализират процесите, се казва още в документа.   

Още в средата на миналия век в Добруджа започва изграждане на мрежа от горски пояси, които имат за цел предпазване от ветрова ерозия. Създаването им е съобразено с т.нар. роза на ветровете, а разположението им има за цел да спира както зимните ветрове, нахлуващи от север, североизток и северозапад, така и летните опасни суховеи, които навлизат от югоизток и опустошават растенията. Нагледен пример за това явление беше лятото на 2021 г., когато царевицата беше опърлена по върховете въпреки наличната почвена влага. 

Изградените горски пояси образуват мрежа, която оформя полета от 400 до 1000 дка. Подредените дръвчета спират ветровете и пазят повърхностния хумусен слой от ерозия, намаляват изпаренията на влага и запазват снежната покривка през зимата. По този начин добивите от земеделските култури се повишават до 15 %. Според някои проучвания този процент е двойно по-голям и достига до 30. 

През последните две години лесничеите сигнализират за заболявания по полезащитните пояси в Добричка област, които наложиха изсичането на част от тях. На мястото на 6 изсъхнали ясенови горски ивици в община Балчик предстои до есента да се залесят нови гори с устойчиви дървесни видове.