В дъното на класацията сме по консумация на плодове и зеленчуци, сочат данните от публикувано изследване на Евростат. По-зле от нас са само румънците.

Нова година, нови срокове

През 2019 г. една трета от населението на Европейския съюз (ЕС) - 33%, заявява, че не консумира никакви плодове или зеленчуци ежедневно. Само 12% споделят, че приемат препоръчаните 5 порции или повече на ден, отчитат от статистическата служба.

Средно над половината от населението на ЕС (55%) казва, че яде между 1 и 4 порции плодове и зеленчуци дневно. Сред държавите членки най-високият дневен прием от 5 или повече порции е отчетен в Ирландия (33% от населението), Холандия (30%), Дания (23%) и Франция (20%).

Най-нисък дневен прием е установен в Румъния, където само 2% от населението яде поне 5 порции плодове и зеленчуци, следвана от България и Словения. У нас едва 5% от населението консумира нужната ежедневна дажба от плодове и зеленчуци. Любопитно е, че Австрия се нарежда веднага след нас, където само 6% от хората приема поне 5 порции всеки ден.