Евростат публикува за първи път оценки на тримесечните емисии на парникови газове в Европейския съюз (ЕС) за период от 2010 г. до второто тримесечие на 2021 г. В статистиката има разбивка на емисиите и по икономическа дейност. Селското стопанство влиза в топ 3.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

Това първо представяне на тримесечни оценки на емисиите е важно подобрение в навременността на статистическите данни, свързани с климатичните промени, и е част от усилията на Евростат да осигурява по-голяма и по-добра представа за зеления преход на ЕС към целта да бъде континент с нулеви емисии до 2050 година, заявяват от статистическата служба.

Най-ниска стойност на емисиите на парникови газове в ЕС е регистрирана през второто тримесечие на 2020 г. - при избухването на пандемията от COVID-19. През второто тримесечие на настоящата година те възлизат на общо 867 милиона тона еквиваленти на въглероден диоксид (CO2-екв), което е под нивата за всяко тримесечие преди пандемията, но са с 18% повече в сравнение със същия период на миналата година. „Това до голяма степен се дължи на ефекта от икономическото възстановяване след резкия спад на активността през същото тримесечие на 2020 г. заради ковид кризата”, отчитат експертите.

През второто тримесечие на 2021 г. икономическите сектори, които са били отговорни за най-голяма част от парниковите емисии, са промишленото производството и строителството (34% от общото количество), електроснабдяването (19%), земеделието (14%), транспортните услуги (8%) и услуги, различни от транспорта (8%).

Емисиите през второто тримесечие се увеличават спрямо същия период на 2020 година във всички сектори. За отопление на домакинствата се увеличават с 42%, а за транспорт - с 25%. Емисиите от производство и строителство се повишават с 22%, от транспортни услуги - с 18%, от доставка на електроенергия - със 17%, и от услуги, различни от транспорт - с 13%. Емисиите от селскостопанския сектор остават почти непроменени (+0,2%).

Въпреки ефекта от икономическото възстановяване между второто тримесечие на 2020 г. и второто на 2021 г., дългосрочната тенденция на емисиите на парникови газове в ЕС показва стабилно намаляване, констатира Евростат.