Общинският съвет на Балчик взе решение на последното си заседание да предостави за ползване за стопанската 2022/23 г. полските пътища, които влизат в земеделски имоти. Те ще бъдат предоставени на ползвателите на съответните масиви като ще заплащат по тарифа, съобразена със средното рентно годишно плащане за съответното землище. 

Третата кризисна мярка: Кой колко ще получи?

Общо 21 са населените места, в които ще се отдават полски пътища за ползване. Най-високи са цените в землището на град Балчик, в което ползвателите на земеделски ниви ще плащат по 80 лв./дка за стопанската година. В селата Царичино и Соколово за полските пътища рентното плащане възлиза на 76 лв./дка, по 75 лв./дка в Змеево и Гурково.

От 70 до 74 лв./дка са сумите в землищата на още 10 села. Най-ниски са рентните плащания в село Църква – 40 лв./дка, в село Кранево – 43 лв./дка и в село Рогачево – 45 лв./дка. 

30 % от постъпленията от наеми на земеделски земи от Общинския поземлен фонд трябва да бъдат използвани за дейности от местно значение в цитираните по-горе населени места, гласуваха още общинските съветници.