Нов случай на бруцелоза е регистриран във ферма в кирковското село Бенковски, в която се отглеждат едри преживни животни. Засегнати са 8 крави и 6 бивола, които ще бъдат заклани в лицензирана кланица.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Стопанката Айше Али твърди пред БНР, че заболяването не е реално, тъй като животните не са проявили симптоми. Тя е поискала повторни проби, но не й е било разрешено. Очакват ниско обезщетение, което няма да е достатъчно, за да закупят нови животни.

Статистиката сочи, че за близо година в област Кърджали са отчетени 52 положителни проби за бруцелоза. Началото е поставено през декември 2022 г., когато е регистрирано първото огнище на заразата в село Растник. Трима ветеринарни специалисти се лекуват от бруцелоза в областта.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали уточняват, че засегнатите ферми в областта са осем. В три от тях заболяването е ликвидирано след взимане на кръвни проби.

Случаите са открити при изпълнение на Националната профилактична програма. По регламент всички животни в засегнатите стопанства, при които заразата е потвърдена или има съмнение за такава, следва да бъдат заклани в определен срок.

Ако компетентният орган реши, може да разпореди някои или всички животни да бъдат умъртвени и унищожени, вместо да бъдат заклани. Собствениците се обезщетяват съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност.

В област Кърджали предстои епизоотологично проучване, тъй като пашата за всички засегнати ферми е обща. Бруцелозата е изключително опасна зооноза, която може да унищожи животновъдството в област Кърджали, посочват от ОДБХ в писмения си отговор на въпросите на Радио Кърджали.