Ново огнище на инфлуенца е установено във ферма за отглеждане на кокошки в района на град Генерал Тошево. Наличието на вирусното заболяване е потвърдено след подаден сигнал от собственика на стопанството за завишена смъртност.

ОТ БАБХ потвърждават наличието на огнище от птичи грип и разпореждат със заповед от 27 ноември да се предприемат мерки за контрол на заболяването. Днес, 28 ноември, по заповед на областния управител на Добрич Йорданка Костадинова, се свиква заседание на Областната епизоотична комисия с цел насрочване на спешни действия по повод установеното във фермата заболяване.  

Предстои близо 130 000 кокошки носачки да бъдат умъртвени по хуманен начин. 

Около засегнатата ферма са определени 3-километрова предпазна зона, в която влиза Генерал Тошево, както и 10-километрова наблюдавана зона. В нея попадат селата Снягово, Огражден, Йовково, Кардам, Чернооково, Писарово, Люляково, Преселенци, Малина, Петлешково, Присад, Пленимир, Равнец, Дъбовик, Къпиново.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях. Проследява се и фуражът за пернатите, както и транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.
От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект с инфлуенца, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

В началото на ноември в Добричко започнаха да избухват огнища на птичи грип. Заразата обхвана първо ферма край село Дончево, в която бяха унищожени 180 000 птици, а след това влезе и във фермите за патици в Стефаново. Сега заболяването достигна и в североизточната част на Добричка област. Припомняме, че преди 5 години във фермата край Генерал Тошево бяха унищожени 140 000 носачки заради заболяването инфлуенца.