Селскостопански машини и нови технически решения за различни дейности в селското стопанство ще бъдат представени на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“, която отваря врати днес в Международен панаир Пловдив. 
 
 
Традиционният форум за агробизнес, вино, храни и оборудване се провежда в дните до 24 февруари заедно с изложбите „Винария“ и „Фудтех“, съобщиха организаторите.
 
Посетителите ще могат да се запознаят с 15 световни новости. Една от тях е биоскенерът на бъдещето – пътна карта, която проследява дали земеделски, хранителни или фармацевтични продукти са създадени според изискванията на биопроизводството, за да бъдат елиминирани фалшификатите. Биоскенерът е сред финалистите в престижния международен конкурс Bio-IT World в САЩ. 
 
Онлайн платформа за търговия със зърно, новост в Европа, е създадена от българска компания, водена от мотива, че електронният пазар намалява разходите и пести време.
 
 
Световна иновация е оборудването за акустичното замразяване, което запазва напълно качествата на суровините и храните. От същата категория са продуктите на Института по криобиология и хранителни технологии: синьо вино, диетичен шоколад и сладкиш линцер с екстракт от водораслото спирулина с антиоксидантни и билогично активни свойства.
 
В изложението на хранителната индустрия „Фудтех“ се представя гъбата „Чага“. В Русия тя се смята за средство срещу рак. Научни изследвания подкрепят тезата за лечебните свойства на гъбата, а в Япония я наричат „диаманта на гората“.
 
Сред иновациите на изложбата за лозарство и винарство „Винария” е последно поколение оборудване. За първи път се представят комбинирана наливна инсталация за вино и бира, кегове за вино за еднократна употреба, бутилиране на вино в алуминиеви кен опаковки.
 
Общо 68 новости ще бъдат демонстрирани на „Агра”, „Винария” и „Фудтех”. Съпътстващата програма включва повече от 30 събития. Изложенията  ще  бъдат отворени за посетители от 9 до 18 ч., а в последния ден – до 14 часа.