Да отпадне изискването за организациите на производители на плодове и зеленчуци закупуването на техника по оперативна програма да бъде в съответствие с размера на обработваната от техните членове земя.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

Това предложение на Министерството на земеделието е заложено в Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми.

В мотивите е посочено, че в правото на ЕС не са определени конкретни показатели и критерии относно капацитета на физическите активи. Финансовата помощ се определя като процент от оборота на организацията на производители и не зависи от вида на инвестициите, за които се отпуска. Ето защо се предлага да отпадне изискването на чл. 20ж, ал. 3 от Наредба № 11. 

Друго предложено изменение предвижда възможност за електронно подаване на заявление за признаване на дадена организация. Променят се и сроковете за тяхното разглеждане – от 3 на 4 месеца.

Електронно подаване на заявления е заложено и в Наредба № 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители

В проектонаредбата е включено също изменение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Уточнено е какви са допустимите разходи за реклама в медиите по мярка „Информиране в държавите членки”.

Предложения и коментари по предложените изменения може да подавате до 21 октомври 2021 г.