До края на седмицата съм поел ангажимент пред министъра, че ще представя вариант на Наредба за регистъра на национално браншово представителство в сектор "Земеделие", обяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев в ефира на Дарик. По думите му до Нова година България ще има и Закон за кооперирането.

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

Той подчерта, че проектонаредбата стъпва на предложения от самите браншови организации. „Ние се захванахме с нюансите по отношение на това защо не може да има единни стандарти - преработвателните организации с нищо не си приличат с производителните или животновъдните”, коментира Гечев и обясни, че са дефинирани три основни типа организации, свързани с растениевъдството, животновъдството и преработвателната промишленост, включително национален регистър, за който ще отговарят националните и регионални представителства, които един път годишно ще предоставят информация, за да бъдат вписани в регистъра. 

Не сме спрели да работим и по Закон за кооперирането”, заяви Гечев. По думите му междуправителствено е събрана много информация за германския и френски опит, но те няма да се преписват, а ще се ползват само за база, като се ориентират към родната действителност. „Ако направим това, което е във Франция, ще забие законодателството ни и земеделските производители няма да разберат повечето неща. До такава степен тези държави са кооперативни, че не е просто закон за кооперирането, имат 46 изключения в Търговския закон по отношение на кооперативни сделки, данъчни облекчения...”, обясни още зам.-министърът.

Стана ясно, че в подготвяния Закон за кооперирането ще има неизвестни досега у нас неща, като това какво е кооперативна сделка, как се окрупнява продукция без това да е търговска сделка и прочее. „Трудно е да им казваме обединете се сега, защото в момента чисто данъчно, чисто финансово няма фундамент за това и е по-лесно да не се направи. Светът е измислил вариант за противостоене на големия капитал и той е като събереш на едно място много малки и те функционират като голям капитал, но на социален принцип и запазвайки собственото си производство. При кооперациите в света независимо колко е голям един земеделец, той има един глас в кооперативната си структура”, каза още Гечев.

Той даде пример с функционалността на Баварския съюз на фермерите, който има акционерни дялове в редица от големите компании за производство на земеделска техника, а едни от най-големите производители на семена в света са кооперации на 3000 френски фермери. „Можем да погледнем и към взаимоспомагателните фондове, от които се раждат чисто земеделски банки” коментира Гечев, но добави, че е на мнение, че все още сме далеч от реализацията на всичко това у нас. Началото обаче ще бъде поставено в Стратегическия план и в Закона за кооперирането. 

Явор Гечев: Конкурентността на малките се получава, когато станат по-големи, но това не е задължително през разширяване на личните площи, а през коопериране на земи и продукция, доставки и т.н. 

„Държавата не може да е до всеки един земеделски производител и да му обърне внимание или на всяка регионална, общинска организация да казваме, че е браншова и министерството да трябва да се среща всеки ден с нея”, каза още зам.-министърът.