Заради руската инвазия Украйна забрани износа на азотни, фосфорни, калиеви и комбинирани торове. Целта е да се поддържа балансът на вътрешния пазар, съобщиха от тяхното Министерство на земеделието, цитирано от Reuters.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Страната вече забрани износа на някои селскостопански стоки и въведе лицензи за основните си експортни стоки, като пшеница, царевица и слънчогледово олио.

Украйна традиционно започва пролетните дейности по полето в края на февруари или през март. Земеделските производители казват, че ще започнат да сеят в безопасни райони при първа възможност.

Синдикатът на земеделските производители в страната заяви, че фермерите вероятно ще намалят площите, засети със слънчоглед, рапица и царевица, като ги заменят със зърнени култури, като елда, овес и просо.

Преди инвазията Украйна, най-големият износител на слънчогледово масло в света, беше прогнозирала, че може да изнесе над 60 млн. тона зърно, включително 33 млн. тона царевица и 23 млн. тона пшеница през стопанската 2021/22 година. До 23 февруари, ден преди нахлуването на Русия, страната е изнесла 43 млн. тона различни зърнени култури.

Седмица по-рано, Русия, на която се падат около две трети от световното производство на амониев нитрат, спря износа до април, за да гарантира доставките за фермерите у дома. По-високите цени на природния газ в резултат на военните действия също оскъпиха продукта.

Конфликтът в Украйна и санкциите срещу Русия влошиха ситуацията, повишавайки перспективата за продължителен глобален срив на доставките. Това допълнително ще разпали инфлацията, категорични са анализатори.