Половината от слънчогледа от Украйна, който е влязъл в Европа, беше в България. Тази тенденция продължава. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Всичко за Кампания 2023

"Преди 3 месеца беше отказано на България отварянето на кризисния резерв. Преди около 20 дни, на Зелената седмица в Германия имахме среща по инициатива на Полша, като на нея разгледахме същата тема. Това, което искаме е:

- Усъвършенстване на коридорите за солидарност 
- Допълнителни гаранции, че коридорите ще излизат от нашите страни
- Отваряне на кризисния резерв
- Допълнителни средства както за кризисно съхраняване, така и за евентуални нови коридори, включително и за жп транспорт за излизане на коридорите от тези страни, в които има свръх насищане на пазара особено на зърнени култури", обясни Гечев.

По думите му през изминалата седмица министерството в предоставило допълнителна информация на ЕК за текущите количества зърно, влязло в България. Подобна информация е поискана и от други страни-членки.

"Очакваме в много близко време ЕК да обяви пакет от мерки. Ние сме втора страна по внос. На първо място е Румъния.

Чакаме с много голямо нетърпение мерките за по-голяма и по-обща солидарност. Това, което показват анализите към момента в България е, че имаме малко над 1 млн. повече зърно в страната спрямо миналата година, което създава аномалии на пазара.

Надяваме се анализаторите да излязат прави, включително и тези в ЕС, които казват, че оттук нататък трябва по-интензивно да се размърда пазара на зърното, защото текущите количества в големите страни-потребителки са посвършили сериозно и би трябвало да следва по-интензивна търговия", обяви Гечев.

Той е категоричен, че е нужно преразглеждане на Зелената сделка и нейните условия.

"Според мен трябва да бъдат преосмислени нейните параметри и да се види дали са постижими. А ако са - то кога. Зелената сделка е правена в едни по-различни времена. Ние сме солидарна държава с Украйна. В момента обаче в България се получава тежко пренасищане на продукция и тук го отнасят най-вече земеделските производители", заключи Гечев.