Няма да бъде удължаван срокът за подаване на заявления за субсидии в Кампания 2020 заради ситуацията с обявената епидемия от коронавирус, съобщиха от Министерството на земеделието (МЗХГ) за Агри.БГ. От ведомството не виждат необходимост на този етап да се прибягва до подобна мярка.

ЕК предлага: Срокът за заявяване на субсидии да се удължи с месец

По-рано тази седмица от Европейската комисия заявиха, че дават възможност на държавите членки да преместят с един месец крайната дата за заявяване на директни плащания и някои плащания по втори стълб за развитие на селските райони от Общата селскостоанска политика (ОСП).

До предложението се стигна след сигнал от Италия, че има нужда от преосмисляне на срокове за изпълнение на земеделските ангажименти във връзка с развитието на епидемията от коронавируса. ЕК остави на държавите членки решението дали да се възползват от тази възможност. В такъв случай срокът за подаване на заявления за субсидии щеше да се премести от 15 май на 15 юни 2020 г. 

Според нашето агроминистерство удължаването на кампанията ще доведе до забавяне на плащанията към земеделските стопани, като оторизацията на основното плащане по СЕПП не би могла да се осъществи през месец декември.

Това ще измести и срока на задържане на животните, който започва от първия ден след крайната дата за подаване на заявления, а, от своя страна, това ще повлияе върху доказването на реализираните животни.

Други срокове, които биха били засегнати, са свързани с началото на риск анализите по схемите и мерките от заявлението. Той, от своя страна, оказва влияние върху старта на проверките на място, както и тяхното приключване в срок.

Би се изместил и стартът на кръстосаните проверки, резултатите, от които са основа за всички административни проверки по заявленията. От друга страна, има и срок до 31 юли за публикуване на справка за декларираните кадастрални имоти.

В същото време в момента е осигурена възможност за земеделските стопани да подават своите заявления по директните плащания за Кампания 2020 и по електронен път, обясниха от Министерството. За земеделски производители, които нямат възможност да използват електронните услуги областните и общинските служби по земеделие в страната продължават да работят. Именно заради тези няколко причини от ведомството за момента нямат намерение да удължават срока на кампанията.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Проект: Срокът за данъчни декларации ще се удължи до 30 юни

Кампания 2020: Пускат телефони за регистрация на фермерите от разстояние

Съвети към фермерите по време на епидемия