Броят на заразените с коронавируса в нашата страна достигна 142 души по данни към 8:00 ч. на 21 март, събота. Опасната инфекция влезе и в Добрич, където четири контактни лица са дали положителни проби за заразата. 

Съвети към фермерите по време на епидемия

Фермерите споделят изпитанията, през които преминава цялото общество и се стремят да помагат. До 3 април в болницата в Добрич трябва да пристигне апарат за бързо откриване на коронавируса, съобщи председателят на Добруджанският съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Средствата за закупуване на ценната апаратура са дарение от членовете на браншовата организация. Пристигането на новата техника е важно за целия град и ще облекчи работата на медиците.

Радостина Жекова: „С новата апаратура тестовете ще се извършват по-бързо и ще се съкрати времето за реакция. В момента пробите се изследват в лаборатории във Варна. Докато се изчакват резултатите, Инфекциозното отделение на МБАЛ не може да реагира.”

Заедно с техниката ще пристигнат и 150 теста за COVID-19. Закупуването на апаратурата и тестовете е съгласувано с Инфекциозното отделение на МБАЛ в Добрич. 

Намирането на лични предпазни средства се оказа сериозен проблем. Това е посочено от ръководството на болничното отделение и към доставката им са се насочили зърнопроизводителите.

Първите 1000 маски вече са пристигнали. Те са произведени в малко предприятие в гр. Генерал Тошево. В болничното заведение са доставени и ръкавици. Браншовата организация вече е влязла в контакт и с друга фирма, която изработва маски с активен въглен, които осигуряват по-добро ниво на предпазване. 

Добруджанският съюз е готов да предостави подходяща техника, с която да участва в дезинфекцията на населените места.

„В момента, в който общините преценят, че има нужда, ще изкараме пръскачките”, подчерта Жекова. 

„Най-важното е жителите на Добрич да са спокойни, да не изпадат в паника. Готови сме като земеделски производители да реагираме за доставката на нужните предпазни средства”, допълни производителката.