Съюз на овцевъдите в Европа предстои да бъде учреден на 13 май в Арбанаси, по идея на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ). Новата организация ще бъде създадена, като част от програмата на Шестия национален събор на овцевъдите в България. Това каза Симеон Караколев, председател на НАРМОБ.
 
По думите му в новата организация ще членуват минимум 12 европейски държави. Планувано е в съюзът да влизат само професионални организации, без значение дали държавата е член на Европейския съюз (ЕС) или не. 
 
„Седалището на съюза ще бъде в Брюксел и ще отстоява интересите на овцевъдите не само на България, но и на цяла Европа, за да не случват подобни недомислици като Наредба 3 и занапред. Може би тук колегите ни от Белгия ще помогнат, тъй като ще трябва да имаме поне един или двама души в офис в Брюксел, които да имат познания по нормативната уредба “, коментира Караколев и добави, че по време на конференцията в Арбанаси, организациите ще излязат с декрет, чиято задача ще бъде да информира европейските структури за създаването на подобна обединяваща браншова организация.
 
 
Националният събор на овцевъдите в България, който ежегодно се провежда над Петропавловския манастир, в община Лясковец, тази година ще се проведе от 12 до 14 май. Традиционно в рамките на събитието ще се състои и конференция за проблемите на сектора. 
 
Заради нодуларният дерматит миналата година националният събор се проведе без животни. Тази година обаче организаторите са предвидили не само изложение на породисти овце, кочове и агнета, но и на месодайни говеда. Очакванията са изложителите да бъдат над 100 и да представят не по-малко от 700-800 животни.
 
 
В рамките на събора ще бъде обявен и проект за иновативна web платформа за овцевъдство на име „European sheep network“. Иновацията е съвместна и в нея участват общо 5 държави – Англия, Чехия, Унгария, Грузия и България, като България е водещ партньор.
 
„Идеята е уникална. Такава платформа няма. Благодарение на нея имаме амбицията да направим мост между фермерите от различните държави“, обясни Караколев и добави, че платформата ще дава локализацията на всяка една овцевъдна ферма в съответната държава. 
 
„Платформата ще  предоставя и информация за броя на животните в съответна ферма, от каква порода са те, какво е потреблението на месо и млечни продукти в определената държава, каква е пазарната им цена, какви са заболяванията по животните в конкретната страна. Също така ще бъдат публикувани и научни трудове и разработки, в помощ на овцевъдите“, каза инициаторът на платформата.
 
Проектът е входиран по програма „Хоризонт 2020“, като се очаква Европейската комисия (ЕК)  да излезе с решение през месец юли. Стойността на платформата е около 1.8 млн. лева. В заключение Симеон Караколев посочи, че ако проектът не бъде одобрен от Европейската комисия, ще се търсят частни инвеститори, които да го подкрепят.