Качеството, а не количеството е важният момент в производството на лавандулово масло. Тази позиция изразиха учени от Тракийския университет и от Института по розата в Казанлък по време на Седмия фестивал на лавандулата в Генерал Тошево. 

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

„Да бъдат обвързани субсидиите с качеството на масло и производителите на качествена продукция да получават повече. Така ще имат естествен стимул да се интересуват как да го постигнат и да търсят нови сортове“, заяви доц. Ана Добрева от Института по розата.

Тя представи пред добруджанските стопани трите нови сорта от етерично-маслената билка, създадени от гл.ас.д-р Станко Станков – Дея, Терес и Жанет. Те са утвърдени през 2020 г., а в момента предстои да се изпита и утвърди още един нов сорт. Новата селекция е с различни характеристики и е предназначена за различните райони у нас.

„В началото земеделските производители от Добруджа създадоха огромни полета с разнороден сортов разсад с нерегламентиран произход. Оттам тръгнаха проблемите“, категорична е доц. Добрева.  

Добиването на висококачествено лавандулово масло зависи от редица фактори, сред които начина на преработка и на съхранение. Именно затова в Института по розата са проведени основни изследвания върху технологията на преработка на лавандулата.

„В момента работим върху нови микрометоди за дестилация“, заяви още доц. Добрева, която има повече от 20 години стаж като технолог. По повод произведената в Добруджа и нереализирана още от 2018 г. продукция, ученият подчерта:

„Тези залежали количества лавандулово масло в един момент ще станат непродаваеми. Лавандулата трябва да бъде реализирана възможно най-бързо в рамките на срока на годност до 3 години“, обясни доц. Добрева. 

Лавандулата е внесена у нас през 1907 г. Масово наложените в производството у нас 7 сорта са създадени в Института по розата в Казанлък.