Учените от Селскостопанската академия ще участват активно във всички новосформиращи се Консултативни съвети към Министерство на земеделието и храните. 

Кирил Вътев: Няма да се забави изплащането на субсидиите за площ

Това е обявил министърът на земеделието Кирил Вътев по време на среща с председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов, съобщиха от аграрното министерство. 

Целта е науката да помогне на участниците в Консултативните съвети по продуктови линии за взимането на важни и стратегически решения. „Нуждаем се от наука, ориентирана към практика с реален резултат“, казва министър Вътев. 

Един от най-важните му приоритетите като министър на земеделието и храните е взаимодействието на аграрната наука, която има огромен потенциал с представителите на различните производители и преработватели в областта на земеделието. 

Тревога: Законът за възстановяване на природата носи още тежести за българските фермери

Министърът ще разчита на учените от академията при подготовката на заданието за дигитализация на земеделието. От думите на проф. Мартин Банов стана ясно, че ССА имат разработени важни стратегически проекти, сред които Алгоритъм за разграничаване на биологичното от конвенционалното производство, Доклад за агроекологичното райониране  и  Стратегия за развитие на хидромелиорациите, които могат да бъдат полезни на новото ръководство на МЗХ.