Мисълта за ядене на бръмбари, гъсеници и мравки може да ви доведе до тръпки, но авторите на доклад на ООН, публикуван в понеделник казаха, че ползите за здравето от консумацията на хранителни насекоми може да помогне в борбата със затлъстяването.

 

В тази връзка учени препоръчват на фермерите в Европа да започнат да изграждат системи, чрез които да събират насекомите от стопанствата и да ги подготвят за преработка и пазарна реализация. Според тях това може да доведе и до увеличаване на доходите на фермерите.

 

Повече от 1900 вида насекоми се консумират в момента по целия свят, най-вече в Африка и Азия, но хората на Запад обикновено гледат скептично към вкусотии като скакалци, термити и други хрупкави ястия.

 

Авторите на проучването от Организацията по прехрана към ООН (FAO), заявяват, че много насекоми съдържат същото количество протеини и минерали, както широко употребяваното месо в Европа, а и са по-здравословни по отношение на мазнините, затова лекарите препоръчват в балансираното хранене включването на насекоми.

 

*жена позира със скакалец върху езика си при откриването обяд в Брюксел. Организатори на събитието, което включва готварски класове, иска да обърна внимание на насекомите като източник на ценни хранителни вещества. REUTERS / Francois Lenoir

 

Студенти създават със своята учителка Хенк ван Гурп закуски с насекоми в училището за готвачи Rijn IJssel в Wageningen, Холандия. "Всичко, което трябва да направите, за да се спасят тропическите гори, да се подобри вашата диета, да е по-добре вашето здраве, да дадете своя принос в намаляването на въглеродните емисии в света и да оптимизирате семейния си бюджет - е храната с буболечки и термити", обяснява учителката  Хенк ван Гурп, която е създала редица рецепти, някои от които - киш с брашнен червей и шоколадови бонбони с биволски червеи и не вижда причина за прикриване на съставките, докато ръси с ларви повърхността на току-що приготвеният десерт за учениците.

 

готвене и хранене с насекоми

 

Maкс Кип, студент в училището за готвачи, разбърква-пържени картофи в ларви с пресен лук :

рецепти с насекоми

 

Използването като храна на широко-разпространените скакалци, бръмбари и червеи в ястия,е отговорът на Световната продоволствена криза, намаляването на обработваемата земя и намалените водни ресурси, които са основна причина за променящия се климат и увеличаването на въглеродните емисии, заявява холандския учен Арнолд ван Хюис. За да привлекат повече насекоми към менюто на европейците, Хюис и неговия екип от учени са работили с местното училище по готварство за създаването на готварска книга и подходящи рецепти.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!