След поредица от срещи и разговори между „Национална Асоциация на тютюнопроизводителите-2010“ (НАТ-2010) и задлъжнялото за изкупена реколта 2016 “Лийв Табако А. Михайлидис”, предстои развръзка по изплащане на тютюна.
 
 
Макар със закъснение, от гръцкия оператор са на път да излязат от тежката ситуация, а земеделските стопани да получат средствата си за предадена преди месеци продукция, съобщиха от асоциацията.
 
„Трудно е за обясняване, колко време ни отне и какви усилия се положиха от страна на НАТ-2010, да се стигне до тази развръзка. Сега, надявам се всички да разберат ползите от последните промени в Закона за тютюн, тютюневите и свързани с тях изделия (ЗТТСТИ), върху които работихме цели две години и половина – от 2014 г. до средата на 2016 г.“, заяви председателят на НАТ-2010 Цветан Филев. 
 
По думите му регистърът на тютюнопроизводителите е ценен, за да е легитимен и защитен земеделският стопанин, но и регистърът на търговци с издадени разрешителни е важен, за да има лостов механизъм срещу некоректност. 
 
„За 30-дневния законов срок за изплащане на изкупената тютюнева суровина, които успяхме да съхраним – да не говорим. Много депутати от парламентарната комисия по земеделие бяха за отпадане на този срок“, заяви Филев и допълни: „Срокът остана, а само браншът знаем, колко трудно се преборихме за това. В противен случай проблемът с гръцкото дружество щеше да се влачи с години“.