CAP4US

Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд “Земеделие” ще заработи до края на месец май, съобщи по време на заключителната среща от информационната кампания на земеделското министерство Иван Капитанов, заместник-министър на земеделието и храните. 

Той увери земеделските стопани, че системата ще може да приема заявления и хората да очертават парцелите си още от началото на юни, но поради наличието на новости в законодателството - приемането на някои промени в наредби, както и чисто нови такива, системата ще заработи след изглаждането на всички нормативни пречки. 

 Крайната дата за подаване на заявления е само една - 24 юни

“От страна на ДФЗ имаме уверението, че до края на месеца СЕУ ще работи, за да може тези бенефициенти, които ползват системата и имат съответните технически умения и способи да очертават чрез нея. Така ще облекчим и общинските служби, където сега има по-голям брой бенефициенти да се възползват от тази опция”, коментира още Капитанов. 

Той призна, че и през тази година има забавяне, но експертите очакват по-бързото приключване на кампанията. Датата за подаване на заявления е 24 юни, напомниха експертите. 

Към момента около 38% от земеделските площи са очертани от страна на земеделските производители и това е направено през общинските служби по земеделие, съобщи още заместник-министър Капитанов. 

По отношение на стартиралата процедура по нотификация на промените в Стратегическия план, които касаят провеждането на Кампания 2024, Иван Капитанов съобщи, че тя се очаква да стане факт до дни.

Така стопаните ще могат да прилагат новите изисквания, които работят в тяхна полза по отношение както на стандартите, така и на някои променени  компенсаторни мерки. 

Според стопаните обаче независимо от новостите постоянните промени в законодателството пречат на работата им и се оплакаха от множество неточности в електронната система. 

През Кампания 2023 са заявени над 3,8 млн. ха площи, които се стопанисват от 64 942 ферми. По екосхемите заявени са над 6,5 млн. ха, а по обвързаното с производството подпомагане - над 160 хил. ха.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg