Въпреки, че кампанията по превеждането на националните доплащания премина, все още има тютюнопроизводители, които не са взели нито лев, нямат и компетентен отговор от земеделската администрация на какво се дължи това. Конкретният пример е в Гоце Делчев, където има десетки стопани. Отивайки в земеделската местна служба, експертите вдигат рамене и ги насочват да се обръщат директно към МЗХ.

Тази сутрин производителят Иван Сабахлъков се беше нагърбил да звъни накрая на медиите за да потърси помощ, тъй като всеки ден му звънят дузина колеги с неизплатени средства. Според него 1/3 от фермерите не са взели нищо.

Стопаните от региона вече се притесняват, че при попълването на заявленията за субсидии вероятно са допуснали грешки, объркали са цифри от ЕГН или може би УРН или се касае за технически проблеми.

Фермерът реди, че ако тютюнопроизводителите не са обединят и не вземат проблема на сериозно няма да получат нито стотинка от тези доплащания. Голяма част от тях обаче са заети денонощно с работа на полето и не могат да отделят време, за да отидат в София. „Мислили сме да изпратим и колективно писмо до министъра на земеделието и храните, но нали знаете какво означават в България тези писма – някой службогонец ще го погледне и просто ще го остави отстрани на бюрото. Така ще се чака отговор до безкрай, а август месец трябва да получим парите от следващия транш”, каза той.