Производителите и вносителите на тютюневи изделия, различни от цигарите и тютюна за ръчно свиване, следва да маркират своите продукти, така че да идентифицират времето и мястото на тяхното производство.

Очаквания: Над 10 хил. тона тютюн тази година

Новото правило е допълнено към Правилника за прилагане на Закона за тютюна, прието с решение на Министерски съвет.

Освен че трябва да маркират потребителските опаковки по подходящ начин, производителите и вносителите трябва да представят необходимата информация в Министерството на икономиката.

Тази информация включва цифрите и/или буквите от кода, които показват датата на производство, и трябва да се подаде поне 14 дни преди пускане на пазара на съответното тютюнево изделие.

Цветан Филев: „Очакванията на производителите трябва да бъдат свързани с по-добро окачествяване и по-добри изкупни цени.“

Междувременно тютюнът от новата реколта вече е прибран от полето и след около месец вероятно се започне същинската изкупна кампания, заяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ-2010), за БНР.

„Според експерти и търговски дружества, които обходиха регионите на терен, тази година качеството е не с една, а с две идеи по-добро от предходната лоша стопанска година," коментира Филев.

Той припомни, че 70% от българския тютюн се изнася навън. Още един шанс за родните преработватели е да намерят пазар на необятния китайски пазар

„От 21 до 29 септември ще бъде извършена проверка на преработвателни предприятия, заявили интерес да изнасят в Китай. Това ще го направят инспектори от Генерална митническа агенция на азиатската страна заедно с експерти от БАБХ“, допълни председателят на НАТ-2010.