Заради забраната за внос на плодове и зеленчуци от Турция в Русия, през последните 1-2 години темпът на турското производство се забавя. Тази година най-сериозен ръст се очаква при пипера за преработка (“Капия”) – 12,1%, докато при доматите се очаква намаление с 1,6%. Това сочат данни на Турския статистически институт. 
 
 
По техни данни, общото производство на зеленчуци в Турция през 2017 г. ще остане на нивата от 2016 г. - около 30,3 млн.т. 
У нас, по данни на Министерството на земеделието, храните и горите, производството само на домати през 2016 г. възлиза на 141,4 хил.т.
 
Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство за предходния месец (CAPA) за реколтата от домати през 2017 г. е за задържане (130 хил.т.). Не толкова благоприятната откъм природните условия 2017 г. може да понижи това производство, и ще бъде компенсирано от по- голямото оранжерийно производство - 7% повишение (49 хил.т. – 2016 г).
 
 
Кризата в Персийския залив и бойкота към Катар от страна на другите страни от региона ще донесе ползи за Турция, която се очаква да повиши стокообмена си с Катар от нива 1,7 млрд.долара на над 2 млрд.долара за 2017 г., голяма част зеленчуци и плодове. Това ще се отрази на цените на тези продукти у нас, с тенденция за повишение, пише CAPA в свое изследване.
 
Русия продължи санкциите за внос на храни и земеделска продукция от ЕС до края на 2018 г. ЕК задели 442 млн.евро за компенсиране на 1,6 млн.т. плодове и зеленчуци заради тази забрана до 1 април, 2017 г. 
 
САЩ възнамерява да постави вносни мита върху доматите от Мексико. Това ще увеличи митническите приходи в САЩ с 10 млрд.долара. Вносното мито ще вдигне цената на доматите в САЩ с около 25-30%. Мексико е най-големият износител на домати в света повечето за САЩ и Канада, става ясно от бюлетина на CAPA за месец юни.