Цветан Филев оглави Европейската межубраншова организация в сферата на суровия тютюн в ЕС (ELTI). Това стана ясно  след таен вот на страните-членки на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), изпратен от държавите до най-голямата организация на земеделски производители в ЕС - COPA-COGECA. 

И тютюнопроизводителите очакват окончателните решения за новата ОСП

Цветан Филев, който е председател на Националната асоциация на тютюнопроизводители (НАТ-2010), е избран за президент на ELTI с 3-годишен мандат.  

“Тази позиция, на която е избран българин, е предимство, престиж за страната ни. Да, важна е и персоната, защото страните-производителки и членки на UNITAB дават доверие на личност, която се е доказала във времето с активност и с резултати по поставените предварителни цели. Но преди всичко, пак казвам, това е престиж за България”, коментира Цветан Филев пред Агри.БГ.

Целите на ELTI са плътна комуникация с индустрията, по отношение на осигуряване на сериозни, стабилни, сигурни и адекватни пазари на европейския тютюн за бъдещ период от 5-10 години напред, обясни Филев.

“Това се прави, за да има предвидимост в сектора. Сектор “Тютюн” е дискриминиран на европейско ниво. Към него няма никакво отношение. Затова се наложи на национално ниво браншовите асоциации да бъдат много активни. Това е секторът който дава работа на около 40 000 семейства, в рамките на ЕС. У нас това са семейства, които са концентрирани в специфични за България райони на страната”, добави Цветан Филев.

По думите му в България има жестока конкуренция в тютюнопроизводството със съседните на нас държави - Гърция, Турция, Македония. 

Тютюнопроизводителите прибраха реколтата

“Турция и Македония, които не са страни-членки на ЕС и на се съобразяват с европейска регулация, прилагат национални политики в сектор “Тютюн”. Те имат такова високо субсидиране, че тютюнопроизводителите от тези страни понякога дори не се интересуват от цената на тази суровина, защото ги устройват субсидиите. Ние нямаме такава възможност, тъй като имаме регулация по европейската директива за тютюневите изделия, която слага тютюна като сектор винаги в ъгъла”, каза още президентът на ELTI.

Филев е категоричен, че браншът не е спрял да работи през последните 3 години по визията на сектора за бъдещия програмен период на ОСП 2021-2027 г. И добави:

“Със създаването на ELTI ние искаме равнопоставеност и ясни правила за функционирането на сектор „Тютюн“ с оптимални условия за заетите в сектора”.

 У нас тютюнопроизводителите получават субсидия единствено по Преходната национална помощ, която не е обвързана с производството за референтен период 2007, 2008, 2009 година. Стана ясно, че ще има и преходен период, тоест тези суми ще продължат да се изплащат до 2022 г. 

Но и след 2022 г. трябва да успеем да осигурим схеми и мерки за сектора на европейско ниво, като съответно от тази възможност да се възползват и българските тютюнопроизводители.

“Освен това друг сектор в ЕС не е постигал това, което е постигнал сектор “Тютюн”, а именно да учреди през 2017 г. междубраншова организация между UNITAB и Европейската организация на преработвателите на суров тютюн (FETRATAB ). Ние нямаме аналог, сектор “Тютюн” е прецедент в това отношение, постигнато с много труд”, каза още Цветан Филев.

Наскоро НАТ-2010 стана на 10 години.

„Мога да кажа, че за тези 10 години сме създали ясни правила – има Регистър на тютюнопроизводителите, Регистър на търговците, което не се е случило с „вълшебната пръчица”, а с много работа. Именно с много труд успяхме да създадем тези правила, да ги има, и ние да работим цивилизовано и сигурно“ – заключи председателят на НАТ-2010 и президент на ELTI Цветан Филев.