На 6 ноември 2020 г, се проведе видеоконферентен Изпълнителен комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB. Това съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010 (НАТ-2010).

Тютюнопроизводителите прибраха реколтата

По време на редовното заседание представителите на Белгия, България, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания от Европейски съюз (ЕС), както и Швейцария обсъдиха последния доклад на комитета, бе гасува Откриване и приемане на последния доклад от заседание на ИК, бе обърнато внимание на Общата селскостопанска политика на Европа, а след това се проведе диалог с тютюнопроизводители. 
България е представена в UNITAB от Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010). Участие взеха Генералният секретар на Европейска междубраншова асоциация в сферата на суровия тютюн в ЕС - ELTI г-н Карло Сакето и Фредерико Факини от COPA COGECA.

Държавите тютюнопроизводителки анализираха предстоящ старт на триалога (Съвет на Европа, Европейски парламент и Европейска комисия) на 11 ноември 2020 г за финализиране на бъдещата реформирана ОСП на ЕС след 2020 г. Взети бяха решения за провеждане на видеоконферентно Общо събрание на UNITAB на 4 декември 2020 г и Общо събрание на ELTI в началото на 2021 г.

Междувременно председателят на НАТ-2010 Цветан Филев поздрави членовете на асоциацията с навършването на 10 години от създаването й. 
“За мен е чест, да се обърна към всички Вас и да благодаря, че заедно утвърдихме “Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010”, не само като обединител в сектор “Тютюн”, но и като реален, мотивиращ и стабилен защитник на интересите на тютюнопроизводителите в България на национално, европейско и международно ниво.
 
Уверен съм, че със същата воля и енергия ще продължим да работим за налагане на високи стандарти и етични норми, с които да гарантираме стабилност и предвидимост за нашите членове в развитието на бранша.
 
Пожелавам на всички здраве, сигурност и бъдещи професионални успехи!”, гласи поздрава на Филев, а Агри.БГ се присъединява към него и честити празника на членовете на асоциацията.