Интернет-порталът Caterwings проведе изследване на световните цени на основните продукти за хранене. В него се подчертава в частност, че цената на месото в целия свят е удивително разнообразна.

4,5% увеличение в цените на селскостопанската продукция

За да споделят тези свои наблюдения, Caterwings публикуваха Индекс на цената на месото за 2017 г. В него подробно е посочена стойността на месото в над 50 страни.

Изследването показва, че в Швейцария са най-високи цените на месото, със 141% по-скъпи, сравнено със средната стойност в целия свят. Следват я Норвегия и Холандия, съответно с 63,7% и 61%.

От 52 страни България заема 39-то място, като след нея остават Турция, Хърватска, Колумбия, Тайланд, Мексико, Унгария и др.

Румъния, Сърбия и Македония не присъстват в класацията, но Гърция е на 32-о място.

При изследването на цените е разгледана достъпността до продукта месо във всяка една страна, за да се установи относително колко часа трябва да работи един човек при минимална работна заплата, за да си купи едно или друго месо.

Получените данни сочат, че цената на месото не само варира от страна в страна, но и съществува огромно неравенство в достъпността на продукта за хората в цял свят.

Един килограм говежда кайма например е най-скъпа в Саудитска Арабия. Местните с минимална работна заплата там трябва да работят малко над 18 часа, за да си я купят. В България за 1 кг говежда кайма се работи пет часа и половина.

Пилешките гърди са най-скъпи в Швейцария (27.14 долара за кг), Швеция и Норвегия. За 1 кг от този продукт местните жителите работят между половин час и един час и половина. По цена на пилешките гърди България (5.53 долара за кг) се нарежда на 33-о място. Наш сънародник трябва да работи два часа и половина.

Бялата риба е най-скъпа в Холандия, Швейцария и Белгия и най-евтина в Унгария, Виетнам и Китай. България е на 25-о място в тази класация.

Сьомгата е най-скъпа в Хонконг (44.32 долара за кг), Израел и Китай и най-евтина в Полша, Португалия и Индия. В България (19.17 долара за кг) един работник на минимална работна заплата трябва да работи за килограм риба малко повече от 11 часа.

Свинската пържола излиза най-солено в Швейцария (20.39 долара за кг), Хонконг и Сингапур. България (4.64 долара за кг) се намира на 39-о място в класацията. За пържолата на вечеря работим 4 часа и половина.

Агнешката пържола на свой ред е на скъпа за жителите на Швейцария, Израел и Норвегия. Цената за един кг е съответно 48,91 долара, 35,41 долара и 32,91 долара.

България се намира на тридесет и второ място – като цената на кг е 13,55 долара.